Setiap sesuatu ada penawarnya..

"kenapa aku di uji begini??sedangkan aku telah beriman kepadaMu Ya ALLAH.." dalam doaku.

terdengar satu suara..
"Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkansaja mengatakan; "Kami telah beriman," sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya kami telah menguji org2 yg sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui org2 yg benar dan sesungguhnya Dia mengetahui org2 yg dusta."
-Surah Al-Ankabut ayat 2-3

hatiku berkata lagi...kenapa aku tidak dapat apa yang aku idamkan???sedangkan tidak salah pada seseorang itu memilih takdir hidupnya...
suara itu berkata lagi...

"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui."
-Surah Al-Baqarah ayat 216

kenapa susah sangat dugaan ini???..hati berkata lagi.

"Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya."
-Surah Al-Baqarah ayat 286....
suara itu menyambung..

Ya ALLAH....lemahnya aku dengan dugaan ini.aku benar-benar rasa berputus asa,adakah apa yang akan aku dakwah dan aku sampaikan kepada sahabat-sahabat,keluarga dan masyarakat akan di terima? ..
terdengar suara itu bergema semula...

"Jgnlah kamu bersikap lemah, dan jgnlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah org2 yg paling tinggi darjatnya!, jika kamu org2 yg beriman."
- Surah Al-Imran ayat 139

dalam tangisan penuh keinsafan dengan mengharap kekuatan dari ilahi...bagaimana harus diri ini menghadapi cacian,makian dan tohmahan jika diri ini gagal lagi...
suara itu berkata kepada diri...

"Wahai orang-orang yang beriman! Bersabarlah kamu (menghadapi segala kesukaran dalam mengerjakan perkara-perkara yang berkebajikan), dan kuatkanlah kesabaran kamu lebih daripada kesabaran musuh, di medan perjuangan), dan bersedialah (dengan kekuatan pertahanan di daerah-daerah sempadan) serta bertaqwalah kamu kepada Allah supaya, kamu berjaya (mencapai kemenangan)."
-Surah Al-Imran ayat 200

"Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk"
-Surah Al-Baqarah ayat 45

Ya ALLAH...apakah yang akan aku dapat sesudah aku menjalankan amanat muYa ALLAH...dengan segala milikku..ku kongsikan bersama-sama sahabatku untuk agamaMu Ya ALLAH..demi ISLAM itu sendiri Ya ALLAH..
suara itu menyambung...

"Sesungguhnya Allah telah membeli dr org2 mu'min,diri, harta mereka dengan memberikan syurga utk mereka... ..
Surah At-Taubah ayat 111

"Cukuplah ! Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain drNya. Hanya kepadaNya aku bertawakkal."
–Surah At-Taubah ayat 129
berkata lagi suara itu memberi semangat...

belum sempat diri mengatakan lagi..suara itu menyambung...
"... ..dan jgnlah kamu berputus asa dr rahmat Allah.Sesungguhnya tiada berputus asa dr rahmat Allah melainkan kaum yg kafir.

"...Tetapi Allah telah menimbulkan cintamu kepada keIMANan dan menjadikan keIMANan itu terasa indah dalam hati mu; dan ditumbuhkanNya dalam hatimu rasa kebencian terhadap kekafiran, kejahatan dan kedurhakaan. Itulah orang-orang yang mengikuti jalan yang benar. Itulah suatu anugerah dan kurnia Allah dan Allah Maha Tahu dan bijaksana"
-Surah Hujurat 7-8)

~sahabat-sahabat...setiap manusia diuji..dan setiap ujian itu atas kemampuan diri individu itu sendiri..namun janganlah kita lupa untuk sentiasa berdoa bila mana ujian yang kita lalui itu sentiasa mendapat petunjuk dan hidayah dari ALLAH SWT...dan mengharapkan ujian yang ditempuh itu boleh menambahkan keimanan kita kepadaNya..~

 

2 ulasan:

  1. Unknown said,

    on 8 April 2010 4:55 PTG  


  2. on 22 April 2010 2:37 PTG  


Halaman Utama !